Infrarood panelen kopen: efficiënte elektrische verwarming 

Voor een groeiende groep mensen wordt het kopen van infrarood panelen een steeds aantrekkelijkere optie. Energiekosten liggen hoger dan ooit. Bovendien hebben we collectief de transitie naar een gasloze samenleving ingezet. Hierbinnen kan elektrische infrarood verwarming zeker niet ontbreken.

De populaire vorm van elektrische verwarming wordt gezien als één van de belangrijkste duurzame, toekomstbestendige alternatieven. Als verwarmingstechniek zijn infrarood panelen al enkele decennia op de markt: het aanbod is tegenwoordig opmerkelijk efficiënt.

infrarood paneel

Start met verduurzamen

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je snel terug

 • Uw telefoonnummer

  Wat zijn infrarood panelen eigenlijk? 

  Infrarood panelen zijn een (veelal elektrische) verwarmingstechniek om specifieke ruimtes op te warmen door middel van infraroodstraling. In tegenstelling tot traditionele verwarming, welke de lucht in een ruimte opwarmt middels radiatoren, geven infrarood panelen rechtstreeks warmte af aan objecten en personen in de directe omgeving.

  Zie een infrarood paneel als het zonnetje in huis: het is een warmtebron die niet de binnenlucht opwarmt, maar juist direct objecten en personen voorziet van een aangename leeftemperatuur (en hiermee indirect ook voor een prettige omgevingstemperatuur). Het is een onzichtbare warmtebron, en zend dus geen zichtbaar licht uit.

  Alles binnen het bereik van het infraroodpaneel wordt langzaam maar zeker warm door de ‘stralen’. Verbranden of verkleuren is echter niet mogelijk: anders dan zonnestralen bevat de infraroodstaling namelijk geen schadelijke UV-straling.

  infrarood panelen

  Zeer flexibel

  De panelen kunnen overal worden ingezet, ook op locaties waar tijdelijke verwarming direct nodig is.

  Gericht inzetbaar

  Verwarm individuele ruimten op elke mogelijke locatie, zolang er maar gemakkelijke toegang tot elektriciteit is. 

  Energiezuinig

  Zeker bij gescheiden zones en slimme thermostaten is het verbruik van infrarood panelen vele malen lager dan traditionele radiatoren. 

  Snelle opwarmtijd

  De panelen kunnen overal worden ingezet, ook op locaties waar tijdelijke verwarming direct nodig is.

  Bevestig aan plafond of wand

  Verwarm individuele ruimten op elke mogelijke locatie, zolang er maar gemakkelijke toegang tot elektriciteit is. 

  Extreem lange levensduur

  Zeker bij gescheiden zones en slimme thermostaten is het verbruik van infrarood panelen vele malen lager dan traditionele radiatoren. 

  Gezonder binnenklimaat

  De panelen kunnen overal worden ingezet, ook op locaties waar tijdelijke verwarming direct nodig is.

  Geruisloos

  Verwarm individuele ruimten op elke mogelijke locatie, zolang er maar gemakkelijke toegang tot elektriciteit is. 

  100% veilig

  Zeker bij gescheiden zones en slimme thermostaten is het verbruik van infrarood panelen vele malen lager dan traditionele radiatoren. 

  Duurzaam

  Geen gebruik van fossiele brandstoffen bij gebruik groene stroom, ook ideaal in combinatie met eigen zonnepanelen. 

  Comfortabel

  Infraroodverwarming wordt ervaren als luxe en prettig. Ruimtes worden direct en gelijkmatig verwarmd. 

  Gemakkelijk installatie

  Plaatsen en verwijderen van infrarood panelen is gemakkelijk en relatief moeiteloos uit te voeren. 

  toepassing infrarood panelen

  Populaire toepassingen
  van infrarood panelen
   

  Wellicht is terrasverwarming de eerste vorm van infraroodverwarming waar u aan denkt bij deze techniek. Dit is een zeer visuele vorm van (korte golf) infraroodstraling, maar dit is expliciet niet de infaroodfrequentie die de meeste gangbare infrarood panelen gebruiken.

  Voor het verwarmen van binnenruimtes, kantoren, of andere soorten ruimten wordt namelijk (middel)lange infraroodstraling gebruikt. Het bereik hiervan is vele malen groter, en de techniek is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld terrasverwarmers) totaal onzichtbaar.

  Er zal (in de meeste gevallen) geen lamp aan te pas komen, maar u zal er wel lekker warmpjes bij zitten. Bovendien is elk type binnenruimte geschikt voor (middel)lange infraroodstraling: van huiskamer tot sportkantine, en van klusschuur tot kantooromgeving.

  De beste plek voor infrarood panelen 

  Om het maximale rendement te halen uit uw infrarood verwarmingssysteem, adviseren we om panelen slim te positioneren in de ruimte. Veelal zal een centrale positie aan het plafond of een binnenwand hiervoor de juiste keuze zijn. Voornamelijk plafonds zijn aan te raden voor het optimaliseren van het rendement.

  Wil u warmte zo veel mogelijk behouden binnen één ruimte, houd dan rekening met het weerkaatsende effect van de infraroodstraling:

  • Richt infraroodpanelen zo min mogelijk op ramen of andere glazen oppervlakten. 
  • Doe uw voordeel met het warmte-absorberende effect van houten of betonnen vloeren. 
  • Richt infrarood panelen bij voorkeur op de locaties waar mens (of dier) zich het meeste bevinden om verlies van warmte te minimaliseren. 
  • Vermijd de aanwezigheid van obstakels direct voor het infrarood paneel, denk aan grote meubels of plafondlampen. 
  infrarood panelen duurzaam

  Energieverbruik en efficiëntie 

  De grote vraag is natuurlijk of een infrarood paneel wel zuinig in het verbruik is. Gelukkig valt de energieconsumptie van dit soort verwarmingspanelen alleszins mee.

  Om een simpel voorbeeld te geven: een infrarood paneel heeft een gemiddeld energieverbruik van zo’n 50 Watt per m3 (bij nieuwbouw kan dit soms de helft zijn!). Afhankelijk van de ruimte kan dit licht afwijken. Een standaard formaat paneel van 60cm x 60cm zal een energieverbruik hebben die vergelijkbaar is met dat van een simpel koffiezetapparaat.

  Onthoud natuurlijk wel dat een paneel slechts een specifieke ruimte (of deel van een ruimte) zal verwarmen. Het is dus heel gerichte verwarming met relatief weinig verlies van energie. Hierdoor kan het systeem in vergelijking met andere soorten verwarming een stuk voordeliger uitpakken.

  Smaakvol design, geschikt voor elk interieur 

  Infrarood panelen komen voor in vele vormen en maten. De techniek is inmiddels zelfs zo ver dat het ook te combineren valt met gebruik in bijvoorbeeld glas, spiegels, LED verlichting, of zelfs verwerkt in systeemplafonds.

  Design infrarood panelen passen in vrijwel alle binnenruimten, onafhankelijk van het interieur. Dit kan op bedrijfsmatige schaal, maar ook in kleinere kantoorruimtes, kantines, of bijvoorbeeld in badkamers, keukens, of woonkamers van alle formaten.

  Neem gerust eens contact op met één van onze experts om te vragen naar de mogelijkheden. Bij Duurzaamheidscentrum Noord denken we graag met u mee:

   Verwarmen met infrarood panelen: een duurzaam alternatief  

   Gezien het feit dat infrarood panelen al decennialang meegaan als betrouwbare elektrische verwarmingsbron, is het aanschaffen van deze techniek voor uw eigen doeleinden absoluut het overwegen waard.

   Met het zicht op een gasloze toekomst kan de hoge efficiëntie van infraroodverwarming een groot verschil maken voor het verhitten van zowel kleine als grote ruimtes.

   De infrarood panelen zijn over het algemeen gemakkelijk te plaatsen, kunnen flexibel worden ingezet én zijn relatief goedkoop in verbruik ten opzichte van alternatieve verwarmingsmogelijkheden.

   Het gebruik van infraroodtechniek voor verwarming kan voor particulieren interessant zijn, maar wellicht nog meer voor ondernemers die hun bedrijf toekomstbestendig willen maken. Bij Duurzaamheidscentrum Noord helpen we u graag vooruit. Vraag daarom vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan:

   Enkele klanten aan het woord.

   Wat klanten zeggen over DCN

   Één van onze adviseurs aan het woord:

   “In 2012 ben ik de duurzame wereld ingerold, dat was destijds vooral een idealistische keuze. Inmiddels zijn de tijden veranderd en is duurzaam ‘hot en trendy’ geworden. Ik kan een goed en eerlijk advies geven voor iedere specifieke situatie. Er is immers niet één weg die naar Rome leidt. Soms is een warmtepomp beter, terwijl voor een andere situatie infrarood verwarming zich beter leent. Ik ga dan ook voor de beste, duurzame oplossing: wat past het beste bij de doelstellingen en wensen van de klant.”

   duurzaamheidsadviseur

   Erik Lammers

   Duurzaamheidsadviseur regio Groningen en Friesland